Skip to content

Приватний лікар №1(53) / 2022

PL

Приватний лікар

Читайте в номері:

Можливості подолання психологічних перешкод перед купівлею. Частина 1.
Віктор Труш, МВА, бізнес-консультант, шеф-редактор ПЛ (2015–2021).
Редакція ПЛ продовжує ділитися з читачами неопублікованими матеріалами засновника та шеф-редактора журналу «Приватний лікар» Віктора Труша, який пішов з життя в листопаді 2021 року.
У запропонованій статті йдеться про можливості в маркетингу як новій науці на перетині психології, нейрофізіології, соціології та статистики, які випливають із психологічних досліджень різних років. В опублікованій у цьому номері частині 1 коротко представлено перші 10 з 25 відповідних маркетингових концепцій, а останні 15 буде висвітлено в наступному номері.
Теерафлю
Ендоскопічна хірургія: the Most Valuable Player у царині оперативних технологій?
Лейтмотив бесіди видавця й шеф-редактора ПЛ Олени Труш з Владиславом Яковенком, лікарем-ендоскопістом, кандидатом медичних наук, завідувачем відділення ендоскопії та малоінвазивної хірургії універсальної клініки «Оберіг», — перетворення ендоскопії з діагностичної спеціальності на надсучасний та надтехнологічний напрям у медицині. Приголомшливі можливості ендоскопічних технологій сьогодення надихають на активне запровадження їх у масову практику українських лікарів і лікарень.
Клінічна взаємодія «лікар — пацієнт»: основи успішної комунікації.
Редакція журналу «Приватний лікар» спільно із професором Олегом Созонтовичем Чабаном, лікарем-психіатром, доктором медичних наук, завідувачем кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О. О. Богомольця, в рубриці «Практична психологія» розпочинає цикл тематичних публікацій за матеріалами унікальної для України книги-підручника «Комунікативні навички лікаря», що побачив світ наприкінці 2021 року. Перша публікація присвячена темі етики та деонтології в медицині, бо саме ці особистісні характеристики, цінності й принципи лікаря як людини визначають здатність вибудовувати продуктивні стосунки з пацієнтами.
Терафлю Екстра
Медіація як інструмент екологічного вирішення конфліктів.
Ольга Тютюн, магістр міжнародного права, керуючий партнер Commercial Mediation Group, бізнес-медіатор, почесний член Національної Асоціації Медіаторів України;
Дарина Хорошковська,кандидат юридичних наук, партнер Commercial Mediation Group, бізнес-медіатор, член Національної Асоціації Медіаторів України.
Медіація — ще незвичне слово для слуху українців. Нещодавно прийнятий Закон України «Про медіацію» визначає її як позасудову добровільну, конфіденційну, структуровану процедуру, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів. У статті детально розібрано, які конкурентні переваги має медіація порівняно з іншими методами альтернативного вирішення спорів чи судом, а також визначено типологічні ситуації, коли саме медіація найефективніше стане в пригоді.
І знову цей СЕВ! Синдром емоційного вигорання.
Марія Абрамчук, магістр психології, бізнес-тренер, коуч ACC ICF.
У статті розглянуто особливості та причини емоційного вигорання у медпрацівників і запропоновано інструменти профілактики вигорання. Від місяця до року може знадобитися, щоб відновитися після вигорання на останніх стадіях. Тому краще подбати про те, аби уникнути СЕВ або ж не дозволити йому розвинутись. Адже професійний синдром емоційного вигорання уже навіть внесено до оновленого варіанта МКБ-11.
Оцінка рівня емпатії сервісного персоналу клініки.
Олена Труш, МВА, бізнес-консультант, видавець.
Одна з головних вимог до сервісного персоналу клініки — це високий рівень емпатії, що дає можливість ефективно працювати з пацієнтами та колегами, з розумінням ставитися до різних ситуацій, керувати власним настроєм і створювати атмосферу турботи в закладі. У статті запропоновано практичний інструмент на науковій основі, що допоможе визначити напевне рівень емпатії осіб та вирішити, чи приймати їх на посади медичних адміністраторів, сервіс-менеджерів, конфлікт-менеджерів тощо.
Соломія, Саломея, Salomé… Найвидатніша співачка світу.
Валентина Клєщикова-Матвєєва, головний редактор ПЛ.
Восени світ відзначатиме 150 років від дня народження і 70 років з дня смерті Соломії Крушельницької (1872–1952). У статті розповідається про віхи життєвого і творчого шляху, особливості обдарування та найбільш значущі оперні партії славетної співачки з унікальним голосом, яку ще за життя визнали найвидатнішою співачкою світу.
Медична допомога ЛГБТ-людям: Формуємо культуру толерантності та професійності в лікарському середовищі.
Дарина Дмитрієвська, сімейна лікарка, співзасновниця ГО «Медичні лідери».
Однією з найбільш маргіналізованих в уяві медиків груп досі лишається ЛГБТ-спільнота, і саме про неї та пов’язані з нею виклики йдеться в цій статті. Частка суспільства, яку намагаються не помічати, становить щонайменше 5–7% від загальної популяції. Загальним запитом усіх ЛГБТ-людей є якісне надання медичної допомоги без засудження, з використанням коректної лексики та з гарантією приватності й конфіденційності. Також велику проблему становить тотальна необізнаність українських медиків про варіанти сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.
Науково-практичний центр нейрореабілітації «Нодус»: Калейдоскоп досягнень, пошуків, перемог.
Чому саме ця приватна клініка щороку все більше привертає увагу наукової медичної спільноти та соціуму? Мультидисциплінарна потужна команда зі справжнім сучасним лідером, які працюють щодня заради Життя. Проєкти на підтримку військових і тактичної медицини, наукові, технологічні, спортивні, соціальні проєкти, благодійний проєкт для поранених учасників АТО/ООС і навіть розроблення протеза для собаки… Чимало винаходів команди цієї клініки викликають захоплення і здивування.
Вірусні та атипові респіраторні коінфекції при COVID-19: систематичний огляд і метааналіз.
Davis B., Rothrock A. N., Swetland S., Andris H., Davis P., Rothrock S.G., університет Квінсленд, Австралія; Новий Орлеан, США.
Переклад дослідження, виконаного австралійськими та американськими вченими у 2020 році, стосовно діагностики та лікування пацієнтів з респіраторними інфекціями, коінфікованих COVID‐19. Ранні настанови й рекомендації ВООЗ пропонували клініцистам проводити тестування на SARS‐CoV‐2 лише за умов відкидання грипу. Однак клінічні випадки підтверджують, що коінфекція (одночасне інфікування декількома збудниками) може стати причиною пізньої діагностики COVID‐19. Отже, тепер експерти рекомендують пацієнтів з ознаками ГРВІ обов’язково тестувати на COVID‐19, а осіб, які проходять тестування на SARS‐CoV‐2, додатково обстежувати на наявність інших поширених респіраторних збудників, зокрема вірусу грипу.
Медичний огляд дайверів, або Занурення з розумом.
Катерина Островська,сімейний лікар, засновниця Українського Товариства Гендерної та АнтиЕйджинг Медицини, Advanced Open Water and Nitrox Diver (PADI).
За останні 20 років рекреаційний дайвінг, що передбачає підводні занурення на максимальну глибину до 40 м без обов’язкової декомпресії, став популярним видом активного відпочинку в усьому світі. Пірнання під воду з аквалангом для більшості людей безпечне, проте існує низка не завжди очевидних захворювань, що збільшують ризики. Як же оцінити стан здоров’я людини щодо придатності займатися дайвінгом? Наразі в Україні відсутні нормативи, що регламентують проведення таких лікарських оглядів. Стаття містить докладні рекомендації щодо проведення медичного огляду осіб, які бажають займатися рекреаційним дайвінгом, на основі міжнародного досвіду.
Лікування онкологічних хвороб: реалії та перспективи для українських лікарів і пацієнтів.
4 лютого світ відзначає Міжнародний день боротьби з раком. Україна не стоїть осторонь руху, що має на меті підвищення уваги суспільства до цієї проблеми, — професійні та пацієнтські спільноти об’єднують свої зусилля для покращення якості й доступності лікування онкологічних хвороб. Напередодні цієї дати відбулася розмова з Іриною Ковальовою — лікарем — клінічним онкологом, медичним директором Narivni (сервіс супроводу лікування раку).

Маркетинговый аудит

Маркетинговая консультация

Маркетинговое сопровождение