Skip to content

Податкові зміни 2020

PL

Тема підприємництва в нашій країні ніколи не виходила з кола найбільш актуальних тем. Причому щоразу під час оновлення законодавчої влади і самі ФОП, і всі причетні до них, затамувавши подих, чекають чергового «покращення» та шукають відповіді на запитання «Що буде?» і «Що робити?»

Нинішня ситуація ― лише чергове підтвердження цієї закономірності. А оскільки до редакції останнім часом надходить безліч запитань, так чи інакше пов’язаних з діяльністю підприємців та існуванням спрощеної системи в цілому, ми вирішили розставити деякі крапки над «і», прояснивши, наскільки це можливо, ситуацію, що склалася.

РОЗМІР ПОДАТКІВ У 2020 РОЦІ

I група ― 1249,26 грн/міс (1039,06 грн ЄСВ + 210,2 грн єдиного податку). У 2019 році ― 1110,16 грн.

II група ― 1983,66 грн/міс (1039,06 грн ЄСВ + 944,6 грн єдиного податку). У 2019 році ― 1752,66 грн.

III група (з ПДВ) ― 1039,06 грн/міс + 3% від доходу + 20% ПДВ. У 2019 році ― 918,06 грн.

III група (без ПДВ) ― 1039,06 грн/міс + 5% від доходу для тих, хто не платить ПДВ.

Загальна система оподаткування передбачає мінімум 1039,06 грн/міс, також стягуються 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА

З 1 січня 2020 року мінімальна зарплата зросла до 4723 грн на місяць, а прожитковий мінімум ― до 2189 грн на місяць.

 РЕЄСТРАЦІЯ ФОП

Бета-версія додатка «Дія» запрацювала в середині грудня. У першому релізі доступні цифрові водійські права і техпаспорт автомобіля.

У другому релізі запланована реєстрація ФОП, який наразі можна зареєструвати онлайн, але з великими труднощами. За словами засновника FEDORIV AGENCY Андрія Федоріва, у додатку «Дія» поля для заповнення під час реєстрації ФОП скоротилися з 58 до 12.

 КРЕДИТИ ПІД 5%

Програма підтримки малого та середнього підприємництва запрацювала з 1 лютого 2020 року.

Ставка кредиту залежатиме від обсягу бізнесу та найманих працівників:

  • 5% ― для нового та чинного бізнесу, який створить щонайменше два робочі місця. Виторг ― до 25 млн грн;
  • 7% ― бізнес з виторгом до 25 млн грн, який не створюватиме нові робочі місця. Якщо такий бізнес згодом захоче найняти людей, за кожного найнятого працівника ставка знизиться на 0,5%;
  • 9% ― ставка для чинного бізнесу з виторгом 25‒50 млн грн.

Максимальна сума позики в усіх трьох випадках ― 1,5 млн грн, а термін ― до 5 років.

Сам учасник має інвестувати 20% власних коштів від усіх витрат. Подати заявку для участі в програмі можна на сайті.

 PPO ДЛЯ IT-СПЕЦІАЛІСТІВ

Голова податкової служби запевнив, що закон про РРО не поширюється на ФОП третьої групи, які отримують гроші з банківських рахунків. Стосовно переказів через Приват24 та Monobank, які покриті банківською таємницею, то податкова не має права їх контролювати.

З цього випливає, що люди мають самі визначити, чи підлягає їхній переказ оподаткуванню та чи потрібно його подавати в декларацію. Якщо так, то з коштів має бути сплачений податок у розмірі 18% + 1,5%.

Не потрібно застосовувати РРО та відправляти чек, якщо клієнт перерахував у касі банку кошти на підприємницький рахунок продавця.

 ЯКИМ ФОП НЕ ПОТРІБНІ РРО

РРО не потрібні для ФОП І групи, якщо їхній дохід не перевищує 300 тис. грн. А також фізичним особам, які реалізовують на ринках городину та вживані власні речі.

До 1 жовтня 2020 року РРО можуть не використовувати платники єдиного податку ІІ‒IV груп з доходом не більше ніж 1 млн грн. Незалежно від обраного виду діяльності, крім реалізації:

  • технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Якщо дохід ФОП перевищив 1 млн грн, підприємець повинен почати користуватися РРО з першого числа першого місяця кварталу, який буде наступним за тим, в якому було перевищено дохід.

 ЯКІ ФОП МАЮТЬ ЗАСТОСОВУВАТИ РРО

З 1 жовтня 2020 року РРО мають застосовувати ФОП ІІ‒IV групи, які належать до таких груп:

  • реалізація товарів (надання послуг) через Інтернет;
  • реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах (секонд-хенди);
  • реалізація технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;
  • турагентства і туроператори;
  • ресторани та кафе, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів та професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу;
  • готелі та подібні місця тимчасового розміщення;
  • продаж текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

З 1 січня 2021 року запровадити РРО мають всі платники єдиного податку ІІ‒IV груп.

Використання пристрою РРО буде безкоштовним для платника, без плати за обслуговування або «прихованих платежів».

НОВІ ЛІМІТИ ДЛЯ ФОП

З 1 січня 2021 року збільшується граничний обсяг доходів ФОП II групи з 1,5 млн грн. до 2,5 млн грн.

Також у Верховній Раді депутати партії «Слуга народу» зареєстрували законопроєкт 2338, який передбачає підняття річних лімітів ФОП, у рамках яких вони зможуть зберегти знижені податкові ставки:

  • I група ― з 0,3 млн до 1 млн грн/рік;
  • II група ― з 1,5 млн до 5 млн грн/рік;
  • III група ― з 5 млн до 10 млн грн/рік.

Для підприємців I групи, які надають побутові послуги, пропонують ввести податкову ставку в 0%.

Для тих, хто працює за іншими КВЕД цієї групи, податкову ставку хочуть встановити на рівні не більше ніж 10% від розміру прожиткового мінімуму.

17 грудня 2019 року законопроєкт внесли до порядку денного.

СКАСУВАННЯ КНИГИ ДОХОДІВ

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет 4 грудня 2019 року подав законопроєкт, який передбачає скасування Книги обліку для ФОП І, II та III груп, які не є платниками ПДВ.

III група ФОП ― платників ПДВ повинна буде вести Книгу обліку доходів і витрат.

20 грудня 2019 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт 2524 у першому читанні.

 МОРАТОРІЙ НА ПЕРЕВІРКИ ЩОДО РРО

8 жовтня 2019 року Президент України Володимир Зеленський ініціював введення мораторію на перевірки ФОП щодо дотримання правил користування РРО для усіх груп, крім «ризикових», терміном на два роки.

Крім цього, в указі голови держави передбачено пом’якшення відповідальності ФОП за порушення, пов’язані із застосуванням РРО.

Кабмін мав виконати доручення Президента до 31 грудня 2019 року.

 СПРОЩЕННЯ КРЕДИТУВАННЯ

НБУ ухвалив постанову, в якій спростив для банків процес видачі кредитів ФОП.

Ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу. Нова постанова має сприяти розширенню кредитування малого та середнього бізнесу.

ЛІКВІДАЦІЯ «СПЛЯЧИХ» ФОП

16 жовтня 2019 року до Верховної Ради внесли законопроєкт щодо процедури ліквідації ФОП у разі припинення господарської діяльності та несплати податків і зборів терміном понад 6 місяців.

За новим законом, для цього буде потрібно звернутися до державного реєстратора з відповідною заявою.

Така ініціатива, на думку законотворців, дасть змогу зменшити навантаження з обліку та контролю «сплячих» ФОП. За підрахунками Opendatabot, такі фізособи-підприємці заборгували податків на 2 млрд грн.

 СКАСУВАННЯ ШТРАФІВ ЗА НЕСПЛАТУ ЄСВ

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев зареєстрував законопроєкт 2190, в якому пропонує на 30 днів скасувати штрафи за несплату ЄСВ для ФОП та самозайнятих осіб, які не сплачували податки за періоди без доходів.

Протягом цього періоду ФОП зможуть припинити існування без сплати штрафів.

З 1 січня 2017 року ФОП та самозайняті особи, які не отримують дохід від підприємницької діяльності, зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок на рівні мінімального страхового внеску за місяць.

12 листопада 2019 року законопроєкт було внесено до порядку денного.

 

П’ЯТА ГРУПА ЄДИНОГО ПОДАТКУ ДЛЯ СТАРТАПІВ

18 грудня 2019 року народні депутати з партії «Слуга народу» зареєстрували законопроєкт 2615, в якому пропонують створити V групу єдиного податку для стартапів, які використовують РРО та обсяг доходу яких протягом перших дев’яти місяців діяльності не перевищує 300 тис. грн.

Ставка єдиного податку для платників п’ятої групи буде 0%. Також підприємці п’ятої групи не будуть платниками ЄСВ.

Після закінчення пільгового періоду (дев’ять місяців) або при перевищенні доходу в 300 тис. грн «стартап» протягом місяця має перейти на одну з інших наявних форм оподаткування. Інакше він буде автоматично переведений на загальну систему оподаткування.

 

ЗМЕНШЕННЯ ШТРАФІВ ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ

12 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про зменшення штрафів за порушення норм трудового законодавства.

Відтепер письмове попередження замість штрафу в розмірі 30 мінімальних зарплат (понад 120 тис. грн) ― за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення на неповний робочий час у разі роботи повний робочий час або виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску.

Якщо порушення буде вчинене повторно протягом 365 днів, то до роботодавця застосовуватиметься штраф у 4 мінімальні зарплати.

Також зменшується розмір штрафу за недопущення до перевірки цих питань до 8 мінімальних зарплат.

Дві мінімальні зарплати ― розмір штрафу за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також гарантій та пільг працівників, залучених до виконання обов’язків за Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Альона Дарвай, директор компанії «РедФін Агентство податкового та фінансового консалтингу», сертифікований аудитор та податковий консультант

Отримати консультацію: +38 096 936 32 20, або пишіть на ел. пошту alena1803@ukr.net

Маркетинговый аудит

Маркетинговая консультация

Маркетинговое сопровождение