Skip to content

Піно Даєні: оспівувач жіночої краси

PL

Піно Даєні: оспівувач жіночої краси

Італійська художня школа завжди була відомою завдяки своїм нововведенням, технікам, побудовам композицій та впливу на світове мистецтво. Досвід італійців не одне століття використовує багато живописців, скульпторів і архітекторів. Тому не дивно, що Піно Даєні став одним із найдорожчих ілюстраторів минулого сторіччя.

Джузеппе Дангеліко Даєні народився 8 листопада 1939 року в місті Барі (Італія). Його талант помітили ще в початковій школі, тому вчитель малювання одразу ж наполіг, щоб батьки віддали хлопчика навчатися художньому ремеслу. Але тато Піно ставився досить скептично до захоплення свого сина і не вірив у його мистецьке майбутнє. Тому Джузеппе довелося самотужки опановувати ази художньої науки. Після закінчення мистецького інституту в Барі, Піно продовжує навчання в Мілані, де почав заробляти на життя своїм талантом, малюючи картини та ілюструючи книги на замовлення. Як і будь-якій обдарованій людині, через деякий час Піно стало тісно не тільки в Мілані, а й у всій Італії. Безліч замовлень, купа виставок, загальне визнання… Даєні відчув, що час рухатися далі і в 1978 році переїхав до Нью-Йорка, який дав йому таке жадане відчуття свободи та натхнення. На Піно помітно вплинув живопис прерафаелітів, а Джованні Больдіні, Хоакіна Соролья-і-Бастіда та Джона Сарджента він називав персональними «музами». У картинах Піно Даєні помітна не тільки любов до живопису, а й захоплення красою і вишуканістю жіночого тіла. Переважна більшість полотен італійського імпресіоніста — це ода чуттєвим, елегантним, пристрасним і ніжним жінкам. М’які пастельні кольори у контрасті з яскравими різкими мазками дозволяють Даєні не просто передати лінії жіночого тіла, а й піймати
швидкоплинні рухи, пози, жести, міміку і настрій своїх моделей. Картина «Анжеліка» — яскравий приклад таланту Даєні. Найвідоміші видавництва Америки вважали за честь оформлювати свої книги ілюстраціями Піно Даєні. Наприкінці життя італійського митця його портфоліо нараховувало понад 3000 обкладинок! Знаний на весь світ геній помер у Нью-Йорку у віці 70 років.

Оксана Солонська

Маркетинговый аудит

Маркетинговая консультация

Маркетинговое сопровождение