Skip to content

ПАРАДОКСИ ДЕМОГРАФІЇ: Скільки людей сьогодні проживає в Україні

PL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПАРАДОКСИ ДЕМОГРАФІЇ: Скільки людей сьогодні проживає в Україні

НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ НА СЬОГОДНІ СТАНОВИТЬ БЛИЗЬКО 42,4 МЛН ОСІБ*

Згідно з даними, оприлюдненими проектом Countrymeters

НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ БЕЗ ОКУПОВАНОГО КРИМУ І ЧАСТИНИ ДОНЕЦЬКОЇ ТА ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТЕЙ СТАНОВИТЬ БЛИЗЬКО 24,5 МЛН ОСІБ**

За результатами засідання експертів українського Економічного дискусійного клуба

Згідно з даними, оприлюдненими проектом Countrymeters, які ґрунтуються на публікаціях Відділу народонаселення при Департаменті з економічних і соціальних питань ООН, населення України на сьогодні становить близько 42,4 млн осіб. Щорічний приріст населення України є від’ємним. За оцінками експертів ООН, за 2016 рік населення нашої країни зменшилося приблизно на 155,1 тис. осіб. За прогнозами проекту, швидкість зменшення населення України в нинішньому році в середньому становитиме 423 людини на день, і наприкінці 2017 року річні втрати населення загалом складатимуть 154,6 тис. осіб, а загальна кількість населення — 42,3 млн.

За даними Державної служби статистики України, у 2016 році без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя середньорічна чисельність населення нашої країни становила 42,5 млн людей, а загальне скорочення чисельності населення України — майже 176 тис. осіб.

Однак, як відомо, офіційна і наближена до офіційної статистика традиційно не враховує українських заробітчан, тоді як окремі вітчизняні експерти заявляють, що тільки до Польщі за останні два–три роки переїхало 5–6 млн наших співгромадян. Журнал «Корреспондент.net» з посиланням на польські джерела повідомляє, що на сьогодні українці становлять 68% від усієї кількості іноземців, котрі працюють у цій країні, а кількість громадян України, які сплатили податки у Польщі, в першому кварталі нинішнього року збільшилася майже вдвічі, порівняно з першим кварталом минулого року. А втім, українських заробітчан можна легко зустріти в багатьох європейських країнах, серед яких, окрім безсумнівного лідера в цьому плані — Польщі, вирізняються Чехія, Угорщина, Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія, хоча більшість наших співвітчизників працюють там нелегально.

Дані, опубліковані 2 квітня 2017 року за результатами засідання експертів українського Економічного дискусійного клуба, дали підстави деяким економістам зробити висновки про те, що нині на території України без окупованого Криму і частини Донецької та Луганської областей реально проживає не більш ніж 24,5 млн мешканців. Такі розрахунки базувалися на аналізі кількості хліба та борошна, які споживають українці.

Відповідно до офіційної статистики, виробництво хліба в Україні з 2000 року скоротилося у 2,2 раза. При цьому якщо у 2010 році середній українець споживав 45 кг хліба на рік, то у 2016 році — лише 26 кг. Такий обвал насправді можна пояснити лише суттєвим зменшенням кількості населення, оскільки річне споживання хліба в багатьох європейських країнах приблизно  однакове (у Польщі — 56,7 кг, у Франції та Німеччині — по 54 кг, в Італії — 52 кг, у Росії — 46 кг). А якщо проаналізувати споживання борошна, яке з 2008 по 2016 рік теж скоротилося майже у 2 рази (з 2,8 до 1,43 млн тонн), то виходить не більш ніж 24 млн осіб.

Точну відповідь на запитання, скільки людей сьогодні проживає в Україні, міг би дати перепис населення, проте в незалежній Україні його було проведено лише один раз — у 2001 році

 

 

Маркетинговый аудит

Маркетинговая консультация

Маркетинговое сопровождение