Skip to content

Науково-практичний центр нейрореабілітації «Нодус»: Калейдоскоп досягнень, пошуків, перемог

PL

Науково-практичний центр нейрореабілітації «Нодус»: Калейдоскоп досягнень, пошуків, перемог

 Чому саме ця приватна клініка щороку все більше привертає увагу наукової медичної спільноти та соціуму? Мультидисциплінарна потужна команда зі справжнім сучасним сильним духом лідером, які працюють щодня заради Життя. В чому їхній головний секрет?

СТРУКТУРА, ЩО ЗВЯЗУЄ ВСЕ ВОЄДИНО. ХТО НА ЧОЛІ?

Директор і співзасновник клініки «Нодус» ― заслужений лікар України, доктор медичних наук, лікар-нейрохірург вищої категорії, лікар функціональної діагностики, ініціатор та засновник Благодійного проєкту для тяжкопоранених бійців АТО/ООС Олександр Кулик, чиї численні наукові праці та досягнення останніх років примножують потенціал для розвитку галузі нейрореабілітації в Україні.

У 2019 році Олександр Кулик заснував науково-інжинірингову платформу Nodus.Maкеrspace для втілення проекту Exoskeleton.Nodus.UA. Клініка «Нодус» стає офіційним резидентом першого інноваційного парку в Україні UNIT.City. З 2020 року О. Кулик ― член Світової Федерації Нейрореабілітації (World Federation for NeuroRehabilitation) і Міжнародного товариства протезування та ортопедії (The International Society for Prosthetics and Orthotics, membership number).

У 2021 році за заслуги перед Українською Православною Церквою, побожним народом та за жертовне служіння у збереженні дару життя О. Кулика нагороджено відзнакою святого великомученика і цілителя Пантелеймона; за старанність, розумну ініціативу та сумлінне виконання службових (бойових) завдань у районі проведення операцій Об`єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації на території Донецької та Луганської областей О. Кулика нагороджено відзнакою Командувача Об`єднаних сил «Козацький хрест» I ступеня.

23–29 жовтня 2021 року керівника «Нодусу» відзначено за участь та внесок у семінар «Відповідальне лідерство» (The Aspen Institute Kyiv).

Також у 2021 році О. Кулик додатково отримав дві вищі освіти: став випускником кафедри військової підготовки Національного університету оборони України і Національної академії державного управління при Президентові України за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». А 14 грудня 2021 року відбувся відмінний захист магістерської роботи О. Кулика в Київському національному університет імені Тараса Шевченка (Навчально-науковий інститут публічного управління та державної служби, кафедра глобальної та національної безпеки).

Чи це не приклад для наслідування багатьом керівникам медичної галузі нашої країни?

НПЦН Нодус

ІННОВАЦІЙНЕ ОБЛАДНАННЯ ТА ВИСОКІ ТЕХНОЛОГІЇ

Щороку клініка, яка має у своєму арсеналі високотехнологічний парк медичного обладнання, дивує новими проєктами, втіленими в життя. Ось і у 2021 році клініка «Нодус» отримала інноваційний роботизований комплекс для відновлення ходи з модулями синхронної нейростимуляції, нейроміостимуляції та біологічно зворотного зв’язку для поточного керування алгоритмами ходи пацієнта під його фізіологічні можливості і потреби, після занять в якому пацієнт, пройшовши повним відновним маршрутом, у найкоротший строк зможе вже самостійно ходити, використовуючи лише незначну підтримку ортезів чи навіть без них. Придбання такого обладнання стало можливим завдяки проєкту «Будь потужною на 300 W(omen)», до якого долучаються жінки заради допомоги тяжкотравмованим бійцям АТО/ООС.

Як наголошує Олександр Кулик: «Посилена лінійка зв’язаних між собою концептуально і функціонально передових нейрореабілітаційних технологій «Нодусу» знову почне вгризатися в рутину буремних та напружених робочих буднів. Запуск першого в Україні повнофункціонального нейрофокусного комплексу G-EO Evolution останньої просунутої генерації ― це перш за все торжество єднання небайдужих громадян України та соціально відповідального бізнесу як прикладу справжньої української духовної еліти заради знедолених, скалічених, заради тих, хто пожертвував собою в ім’я життя!»

НАУКА ТА ПРОФЕСІЙНЕ ЗРОСТАННЯ

Лютий 2021 року. Директор клініки бере участь в Neurology & Therapeutics, де представляє колегам з 17 країн доповідь: «Прогностичний індекс відновлення свідомості у пацієнтів з довготривалими розладами свідомості після важкої черепно-мозкової травми» («Prognostic index of consciousness recovery in patients with long-term disorders after severe traumatic brain injury»).

Початок весни минулого року став ще однією сходинкою до вдосконалення і підвищення професійного рівня команди «Нодусу»: адже два дні проходив інтенсивний клінічний тренінг з опрацюванням теоретичної та практичної частини по роботі з надсучасним у світі реабілітації G-EO System.

Слід зазначити, що працівники центру перебувають у безперервному професійному розвитку, постійно беручи участь у конгресах, конференціях, тренінгах тощо.

Нодус

ПІДТРИМКА СПОРТИВНОЇ СПІЛЬНОТИ

Клініку постійно відвідують гості з різних куточків світу. Не оминула її своєю увагою і спільнота чемпіонів спорту: адже тут відновлюються й видатні спортсмени. Свою повагу висловив Олександр Усик, чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBA (Super), WBO та IBF, та його команда тренерів і спортсменів, що завітали привітати з днем народження свого тренера і пацієнта центру Сергія Корчинського. Цей відомий в усьому світі тренер, майстер спорту, заслужений тренер України (найкращий тренер у світі 2013 року за версією WSB та AIBA) після травми проходить реабілітацію в «Нодусі».

ВІЙСЬКОВА/ТАКТИЧНА МЕДИЦИНА

Зважаючи на ситуацію в країні, цьогоріч клініка ще більше розширила проєкти на підтримку військових і тактичної медицини.

Передусім сам директор «Нодусу» додатково отримав вищу військову освіту в Національному університеті оборони України, аби в подальшому навчати інструкторів з тактичної медицини вправно та ефективно діяти в умовах реальних бойових дій, а також для реалізації свого задуму із посилення тактичної медицини територіальної оборони.

Крім того, було підписано Меморандум про розширену співпрацю з Міністерством оборони України. Зі слів директора «Нодусу», це «надало нове дихання не тільки нашому 7-річному соціально значущому Благодійному проєкту NODUS з нейрореабілітації тяжкопоранених військовослужбовців ЗСУ, бійців ООС (АТО), а й зовсім новим напрямам державно-приватного партнерства у військово-медичних освітніх проєктах».

Проведено навчання з тактичної медицини, а саме: лекції з анатомії, фармакології, первинного огляду, надання першої допомоги тощо в рамках курсу для бойових медиків у школі тактичної медицини навчального центру «Десна» імені князя Ярослава Мудрого.

Були поповнені публікації в армійських виданнях з інформаційно-просвітницькою метою.

Навесні минулого року «Нодус» вкотре бере участь у стрілецьких навчаннях з особовим складом батальйонів територіальної оборони. А восени ― у навчально-тренувальних зборах з територіальної оборони ― 2021, під час яких відпрацьовано розгортання медичного пункту батальйону та організацію надання домедичної/медичної допомоги у військово-польових умовах, проведено теоретичні та практичні навчання бойових медиків взводів, здійснено евакуацію з поля бою (червона зона), проведено стрільби і бойове злагодження, виконано надання домедичної допомоги пораненим під час захисту споруд державного значення від диверсійно-розвідувальних груп в умовах бойових дій у місті та інші завдання всіх видів складності. За результатами зборів кращих бійців територіальної оборони, зокрема представників «Нодусу», відзначено Подяками Броварського міського голови, цінними подарунками та Грамотою т. в. о. командувача військ оперативного командування «Північ» сухопутних військ Збройних сил України.

Наприкінці грудня 2021 року на базі школи тактичної медицини навчального центру «Десна» імені князя Ярослава Мудрого фахівці науково-практичного центру нейрореабілітації «NODUS» відкрили перший в Україні симуляційний компʼютерний клас для занять з тактичної медицини.

Під час урочистих заходів з цього приводу Олександр Кулик сказав: «Наша команда «Нодусу» в рамках власного Благодійного проєкту «NODUS», який ми ведемо з 2014 року і донині, разом з командувачем військ оперативного командування «Північ», генерал-майором Віктором Ніколюком, начальником 169-го навчального центру «Десна» імені князя Ярослава Мудрого, бригадним генералом Олександром Жакуном, начальником школи тактичної медицини, підполковником Олегом Вознюком, а також іншими представниками командування ЗСУ та гостями відкрили перший в Україні симуляційний компʼютерний клас для занять з тактичної медицини. В даному класі реалізована концепція асиміляції комп’ютерних індивідуальних робочих місць в єдине навчальне середовище з комп’ютеризованими симуляторами, наочними навчальними засобами та матеріалами, що мають можливість еволюціонувати до 3D-архітектури реалізації заняття.

Ми віримо, що, скеровуючись у своїх діях до стандартів НАТО і підтягуючи освітньо-методичні вимоги до передових платформ, які довели свою ефективність та результативність на прикладах різних збройних конфліктів, підготовка українських бойових медиків далі крокуватиме до найбажаніших висот, адже тепер з-поміж іншого в ресурсі школи з’явилася можливість:

  • проведення незалежного комп’ютерного вхідного, проміжного, вихідного екзаменаційного контролю, індивідуального тестування, індивідуального незалежного оцінювання здобувачів спеціальної освіти;
  • практичного і теоретичного навчання, підготовки бойових медиків з використанням сучасних відкритих освітніх онлайн-проєктів та майданчиків, відеоконтенту, графічних модулів 3D-навчання, відпрацювання спеціальних навичок;
  • використання спільного українського інтернет-інформаційного навчального простору за напрямом «Тактична медицина»;
  • інформаційно-освітньої діяльності та взаємодії.

Учасники цього передноворічного заходу змогли, як-то кажуть, на власні очі переконатися в масштабності проєкту та інноваційності використаних технологій. Було вкрай приємно з рук бригадного генерала Олександра Жакуна та підполковника Олега Вознюка отримати відзнаки для нашого колективу і нашої клініки «Нодус»!

Щиро вдячні за допомогу і підтримку в реалізації цього сміливого задуму громадській активістці, меценатці Олесі Кирильчук, громадській активістці, директорці БО «БФ «Кран» Інні Данченко, Ларисі Родченко, Вадиму Франасюку, ТОВ «Інфопульс Україна», «Clario».

Особливу подяку висловлюємо міністру оборони України та командуванню Медичних сил Збройних сил України за сприяння в цій, здавалося б на перший погляд, непідйомній справі. Ще раз переконані, що разом ми можемо все! Разом ми нездоланна сила! Слава Україні!»

Як зазначив генерал-майор Віктор Ніколюк, це неймовірна справа, яка виведе освіту бойового медика на новий рівень. «Я пишаюся тим, що саме «Десна» отримала цей клас. Тепер ми зможемо активніше залучати цю вже реалізовану концепцію як приклад в інших центрах та підрозділах», ― наголосив Віктор Ніколюк.

Можна, звісно, довго дивуватися, не розуміючи, навіщо невелика приватна клініка робить такі серйозні кроки та своїми власними силами, вкладаючи душу, розвиває саме цей напрям і шукає шляхи для об’єднання. Але, дивлячись на події сьогодення, все більше розуміємо, наскільки далекоглядною та високопатріотичною є позиція керівника клініки «Нодус».

СПІВПРАЦЯ З МОЗ

Буквально в перші тижні свого призначення в «Нодус» із робочим візитом завітали міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та перший заступник міністра соціальної політики Євген Котик. Серед обговорених нагальних питань йшлося про співпрацю над подальшим розвитком нейрореабілітаційної галузі України, освіти лікарів, які обрали своєю спеціалізацією надання реабілітаційної допомоги нейрохворим, а також співпрацю з НСЗУ.

І ось у січні 2022 року на черговому засіданні міжвідомчої групи з реабілітації у сфері охорони здоров’я, до складу якої увійшов Олександр Кулик, обговорюється проєкт постанови для затвердження плану реабілітації осіб з обмеженням повсякденного функціонування, розглядається конструктивний, комплексний підхід у розробленні відповідних документів тощо. Попереду великі плани й напружена робота.

Також наприкінці 2021 року «Нодус» узяв участь у таких подіях, як ідеатон «Створення біокластеру для розвитку медичних біотехнологій в Україні» та публічна дискусія «Штучний інтелект у сфері охорони здоров’я. Куди рухається Україна?».

Чи це не є показником нестримного бажання змін і відповідного спрямування вектору дій команди на загальнонаціональному та світовому рівні?

ЕКЗОСКЕЛЕТ

Рік 2021. «У світовому глобальному інформаційному інжиніринговому просторі «Autodesk, Inc» вийшла стаття про український біонічний екзоскелет ПІЛІГРИМ-І (PILGRIM-I), розроблений для паралізованих нейрохворих, які незворотньо втратили можливість довільно рухатися, і тепер, замість сидіння у візку, за допомогою своїх біопотенціалів, використовуючи цей екзоскелет, вони можуть ходити.

Вперше в історії України вітчизняний технологічний медичний проєкт потрапив на такий глобальний рівень уваги та інформаційного висвітлення. Українська кібернетична медицина всупереч скептицизму і меншовартісним поглядам багатьох «диванних» експертів, аматорів-усезнайок ― це не фантазії і «не споглядання збоку» за тим, як в постіндустріальному світі найкрутіші передові технології хтось десь втілює» (розробник екзоскелету Олександр Кулик).

Січень 2022. EXPO 2020 Dubai. Проєкт EXOSKELETON інжинірингової платформи NodusMakerSpace та його перший прототип PILGRIM-I представлено в українському павільйоні як єдиний медичний проєкт.

БЛАГОДІЙНИЙ ПРОЄКТ

Науково-практичний центр нейрореабілітації «НОДУС» із серпня 2014 року і донині реалізує власний Благодійний проєкт для поранених учасників АТО/ООС з порушеннями периферійної, центральної нервової системи та опорно-рухового апарату в результаті вогнепальних і мінно-вибухових поранень.

У рамках проєкту допомога надається як військовослужбовцям, так і добровольцям, а також їхнім дітям.

Станом на січень 2022 року реабілітацію в «Нодусі» за програмою Благодійного проєкту пройшли 305 тяжкопоранених бійців. На сьогодні в рамках проєкту реабілітацію в центрі амбулаторно проходять 2 пацієнти. В черзі на реабілітацію в «Нодусі» стоїть ще 669 бійців АТО/ООС.

СОЦІАЛЬНА МІСІЯ

Незважаючи на роботу в режимі 24/7 з тяжкими пацієнтами нейропрофілю в безперервному реабілітаційному процесі, клініка постійно бере участь у соціальних проєктах, популяризуючи любов до життя та своєї країни.

Минулоріч у День Конституції України в рамках міжнародного заходу «Союзницька міць. Карпати кличуть та об’єднують» у складі військовослужбовців Збройних сил України разом з військовими Північноатлантичного альянсу, громадськими організаціями, ветеранами АТО/ООС та представниками Ясінянської об’єднаної територіальної громади працівники клініки із стягом «Нодусу» долучилися до експедиційного сходження на честь об’єднання моці дружніх сил на одну з найвищих вершин українських Карпат ― гору Петрос (2020 м).

На День Незалежності України команда «Нодусу» піднялася ще вище ― на Говерлу (2061 м), де було розгорнуто прапори клініки та нашої країни.

Водночас частина команди разом з пацієнтами взяла участь у Броварському забігу незалежності, вкотре демонструючи силу духу.

«МИ З ТОБОЮ ОДНІЄЇ КРОВІ!»

«Ви напевно вже звикли і давно не реагуєте на проєкти і теми, якими мені часто доводиться займатися з огляду на мою нейрохірургічну професію, проте буває, що в окремих ситуаціях, де ми прагнемо допомогти, прямого зв’язку з нею немає! Я і сам, відверто кажучи, постійно замислююся, чому так виходить», ― розмірковує Олександр Кулик.

Сьогодні медичне 3D-моделювання і сканування за технологією MedTech 3D, на основі яких було розроблено перший український біонічний екзоскелет Pilgrim-I, представлений на EXPO 2020 Dubai, знову стали в пригоді.

Людські інноваційні технології можуть знадобитися для наших улюбленців ― адже: «Ми з тобою однієї крові!» Нещодавно вівчарка Грета, захищаючи свою господиню, в нерівному поєдинку з іншим собакою через людську необачність і безвідповідальність втратила праву передню лапу. «Ми раді і горді тим, що до нас звернулася власниця цієї красуні, аби все, що ми робимо найкраще для людей, спробували реалізувати для Грети і, наскільки це можливо, підвищити її функціональні можливості та попередити подальші рухові ускладнення, розробивши індивідуальний протез лапи!» ― розповів Олександр Кулик, котрий розробив протез для собаки, чим довів важливість прояву людяності та любові до «братів наших менших».

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

Феномен «Нодусу» можна розглядати з різних боків. Адже, згідно з концепцією засновників клініки, латинське слово Nodus надто багатозначне ― це і вузол; і місце, де перетинаються головні шляхи; і місце скупчення, зосередження важливого; і структура, що зв’язує все.

Питань та відповідей буде ще багато, і ще чимало винаходів команди цієї клініки викликатимуть захоплення і здивування. «Нодус» обіцяє нові надцікаві проєкти вже цього року!

Незмінним у цій архітектурі з уже сформованим кістяком команди є її творець і засновник, науковець із духом справжнього лідера майбутнього часу Олександр Кулик, який, до речі, нещодавно ще й здобув перемогу в шаховому турнірі в Києві з обчисленням рейтингу FIDE.

Тому чекаємо нових перемог від команди «Нодусу»!

 

Матеріали та фото взято з офіційного сайту клініки «Нодус», сторінок МОЗ, міністра охорони здоровя, ЗСУ, оперативного командування «Північ», 169-го навчального центру «Десна» імені князя Ярослава Мудрого, інформаційного агентства Міноборони АрміяInform.

Маркетинговый аудит

Маркетинговая консультация

Маркетинговое сопровождение