Skip to content

Гравець в покер, що створив найдорожчий стартап

PL

Гравець в покер, що створив найдорожчий стартап

Компанія Samumed вважається найдорожчим стартапом у сфері біотехнологій. Заснована в 2008 р. Османом Кібаром, вона вже привернула інвестиції на суму 100 млн дол. США. Хоча жоден препарат компанії ще не вийшов на фармацевтичний ринок, її загальна вартість  оцінюється вже в 6 млрд дол. А все через те, що Осман Кібар ставить перед собою досить амбітну мету, в реалізації якої є дуже багато зацікавлених. Він хоче створити лінійку препаратів, які будуть обертати назад процеси, пов’язані зі старінням організму, і сприяти регенерації клітин. Перші успіхи на цьому шляху вже є: розчин для лікування облисіння стимулює ріст волосся, а препарат для лікування артриту сприяє нарощуванню хрящової тканини.

Згадуючи, як починалася історія створення Samumed, Осман Кібар каже, що вирішальним став ранок, коли він прокинувся і усвідомив, що втратив бажання вставати з ліжка і швидше братися за діло. Не довго вагаючись, він залишив життя в галасливому Нью-Йорку, звільнився з посади інвестбанкіра та переїхав до сонячного Сан-Дієго. У Кібара не було чіткого плану, натомість було безліч, на перший погляд, божевільних ідей, як реалізувати котрі вчений не знав. Ясно було одне — потрібно діяти і щось змінювати.

Шлях до мрії

Осман Кібар народився в теплому і дуже красивому місці на березі Егейського моря — в турецькому місті Ізмір. З дитинства він виявляв чудові здібності до навчання і вже в 11 років склав державний іспит, що дозволяє після закінчення початкової школи вступити в Стамбулі до елітного навчального закладу Роберт-коледж. Продовжив освіту Кібар в Каліфорнії, проте навчання в Роберт-коледжі зіграло в його житті вирішальну роль. Через багато років саме шкільні друзі першими повірили в ідеї Османа і стали його основними бізнес-партнерами.

У студентські роки Осман заснував біотехнологічну компанію Genoptix, яку в 2011 р. продав Novartis за 470 млн дол. Також він був співзасновником компанії. E-Tenna. Остання займалася виготовленням комплектуючих для бездротових пристроїв і згодом була продана компаніям Intel і Titan Corp.

Залишивши роботу в Genoptix і E-Tenna, Кібар переїхав в Нью-Йорк і влаштувався в хедж-фонд Pequot Capital, де займався пошуком перспективних технологічних венчурних проектів. Через кілька років Осман зрозумів, що втомився від монотонності днів і сірості зимового мегаполісу. Знову настав час для великих змін.

Невипадкова зустріч
Одного разу, вже після переїзду до Сан-Дієго, Кібар навідався у своє рідне місто, щоб відвідати родину. В аеропорту Стамбула він зустрів шкільного друга Севдета Самікоглу, який на той момент був уже партнером гігантського хеджфонду Greywolf Capital. Колишні однокласники вирішили разом пообідати, і під час бесіди Кібар розповів другові про свої ідеї, розписавши на зворотному боці посадкового талона стратегію інвестування в проекти, покликані кардинально міняти життя людини. Незабаром Самікоглу допоміг Кібару для створення стартапу залучити 3,5 млн дол. інвестицій.

Стартап Wintherix, який пізніше був перейменований в Samumed, почав розвиватися в бізнес-інкубаторі компанії Pfizer. Після двох років активної та успішної роботи компанія Pfizer відмовилася просувати препарати Wintherix, в результаті чого Осман Кібар подав на компанію до суду. Через ще два роки, після завершення судових тяжб, у Кібара залишилося 9000 дол. і право на володіння своїми препаратами.

Врятувати ситуацію і уберегти компанію від банкрутства Кібару допомогла його сім’я, яка виділила транш в розмірі 2,4 млн дол. Кібар перейменував компанію на Samumed (в філософії дзен «Саму» означає концентрацію в процесі виконання монотонної роботи) і запросив на роботу Севдета Самікоглу і ще двох шкільних друзів, які обійняли посади фінансового директора, директора юридичного департаменту та головного медичного спеціаліста.

Успіхи і перспективи
Зараз компанія активно тестує два препарати: від облисіння і для лікування артриту. Дослідження, проведені на щурах і карликових свинях, довели їхню ефективність і безпеку. Під час клінічнихт досліджень препарат від облисіння, щомає поки тільки кодову назву SM04554, порівняно з плацебо забезпечив збільшення кількості волосся на голові випробовуваних на 9,6%.

У клінічних випробуваннях препарату від артриту SM04690 взяли участь понад 60 чоловік. Згідно з клінічними показниками пацієнти, які приймали ліки, відчували себе значно краще, ніж хворі з групи плацебо. Також на рентгенівських знімках було відзначено збільшення
обсягу хрящової тканини.

Хоча говорити про стовідсотковий успіх компанії ще рано, Кібар впевнений, що поставленої мети його команда обов’язково досягне. Надалі він планує розробити ліки від раку і для регенерації клітин.

Близько 10 років тому Османа Кібара більше знали, як талановитого гравця в покер. Вигравши перший турнір з покеру в 2006 р., він вирішив, що йому пощастило, і захотів повторити. Після другої перемоги він заспокоївся і залишив гру заради більш високої цілі — створення тих самих майже чудодійних ліків, про які люди мріють вже не перше сторіччя. Так хто ж він — геніальний вчений чи умілий гравець у покер?

 

 

Маркетинговый аудит

Маркетинговая консультация

Маркетинговое сопровождение