Skip to content

400 млн $ на рік здатні заробити медичні дрони

PL

Доставка медичними дронами

400 млн $ на рік здатні заробити медичні дрони

       2018 рік. Ринок медичних дронів складає 40 млн $. 2025 рік:  майже 400 млн $ принесуть дрони власникам технологій безпілотної доставки, прогнозують експерти. Щорічне зростання ринку на 24% в період з 2019 по 2025 рік відкриває дуже привабливий сектор для інвестицій в інноваційні рішення безпілотної доставки. Ці літаючі прилади, які ми зазвичай асоціюємо із коштовними забавками для дітей та дорослих, насправді можуть бути рятівниками. Вже сьогодні дрони рятують сотні людських життів: транспортують ліки, донорські органи, кровозамінники, дефібрілятори тощо. Крилаті помічники здатні швидко та без перешкод долетіти у самі найнедоступніші та віддалені місця, аби чиєсь серце продовжувало битися. Багатомільйонні інвестиції світових компаній сьогодні спрямовані на розробку безпілотної доставки пацієнтів дронами до місць надання медичної допомоги, і цей дає надію на більші можливості у рятівних спецопераціях.


« Ми звикли вважати, що дрони — це щось на кшталт коштовної радіокерованої іграшки для сучасних дітей. Насправді ж безпілотні літальні апарати (БПЛА) вже близько 100 років стоять на варті нашої безпеки, хоча формально їхня історія бере свій початок ще з далеких часів, коли в 1782 брати Етьєн і Жозеф Монгольф’є підняли в повітря кулю, заповнену димом. Справжній же прорив стався в 1933 році —тоді  британські інженери створили перший БПЛА, який керувався дистанційно по радіо й використовувався багаторазово «


        У військовій справі безпілотники стали справжньою знахідкою й дотепер застосовуються в розвідувальних операціях. Крім того, уже декілька десятиліть тому стало зрозуміло, що цим гвинтокрилим машинам знайдеться і широке мирне застосування. 

        Наразі дрони вже стали незамінними помічниками рятувальників, логістів, фотографів, операторів кіно, аграріїв, поліцейських. Найбільш затребувані безпілотники, звісно, у сфері доставки. Наприклад, у 2019 році Amazon презентували власний дрон-трансформер, здатний доставляти товари вагою до 2,25 кг на відстань до 25 кілометрів. Він має шість роторів, які можуть працювати незалежно один від одного, і шість ступенів свободи, які він використовує, щоб уникати перешкод на кшталт птахів або дротів. 

       Звісно, медична галузь теж взяла на озброєння моторних помічників й високо оцінила їхню можливість доставляти ліки та медичні інструменти. У Массачусетському технологічному інституті розробили міні-гелікоптери, якими можна керувати на віддаленій основі. Вони незамінні для того, щоб доставляти ліки й припаси у важкодоступні місця нашої планети. Але й у мегаполісах для таких дронів теж знайдеться робота. У 2019 році на Національній конференції та виставці Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics) було презентовано дослідження, яке демонструє, що в багатомільйонному Брукліні безпілотники здатні прибути на місце виклику значно швидше, ніж звичайна карета швидкої допомоги. Особливо це актуально для надання екстреної допомоги пацієнтам з різними невідкладними станами: зупинка серця, отруєння, анафілактичний шок, передозування наркотичними препаратами, напад бронхіальної астми тощо. 

     Безумовно, ігнорувати той факт, що залученість безпілотних літальних апаратів щороку збільшується, просто неможливо. І це вже не якесь захмарне майбутнє — це сьогодення сучасної медицини. Згідно з дослідженнями, у 2018 році обсяг ринку медичних безпілотних літальних апаратів сягнув 40 мільйонів доларів. За прогнозами експертів, дохід буде зростати на 24% щорічно в період з 2019 по 2025 рр. і досягне $ 399 млн.

      І хоча на перший погляд важко уявити, чим ще можуть бути корисні дрони в медичній галузі, окрім доставки медичних препаратів, насправді, якщо розібратися більш детально, то можливості їхнього використання майже безмежні. Отже, пропонуємо вам ознайомитися з технологіями, які вже успішно працюють у медичній галузі й допомагають рятувати мільйони життів у всьому світі. 

 

    Дрон-«донор»

    Американська компанія Zipline заробляє на доставці крові, ліків та вакцин у віддалені райони Руанди. Імениті інвестори Кремнієвої долини вклали в Zipline більше $ 40 млн. Термін «дрон» Келлер Рінаудо, засновник компанії, і його партнери не дуже люблять. «Люди уявляють собі дрон як іграшку, з якою бавляться діти на задньому дворі», — тому компанія називає свої безпілотники «зіпамі».

Найчастіше в магазинах техніки найпопулярніша модель дрону — це квадрокоптер — він має чотири гвинти по периметру конструкції. «Зіпи» мало схожі на них: це фактично мініатюрний літак вагою близько 10 кг з фіксованим крилом, двома гвинтами й закритим відсіком для вантажу до 1,5 кг . Цього об*єму в середньому достатньо для процедури переливання крові. 

До того ж, якщо мова йде про донорство, дрони особливо корисні там, де кожна секунда має значення — при транспортуванні органів для трансплантації.

   Дрон-«парамедик»

   Коли в людини стався серцевий напад, важко переоцінити значення й важливість кожної секунди до прибуття команди медиків. Якщо в людини перестало битися серце, її ще можна спробувати врятувати за допомогою розряду дефібрилятора, однак доставити відповідне обладнання до пацієнта потрібно за лічені хвилини. З цим може впоратися безпілотник.

   До того ж дрони незамінні при техногенних катастрофах, особливо якщо працівники гуманітарних служб не можуть отримати доступ до зон лиха. Вони здатні оцінити збитки від аварій на промислових підприємствах, залізничних та авіакатастроф, терористичних актів та навіть можуть надати першу допомогу постраждалим. 

   Окрім того, у деяких країнах світу, у тому числі, на жаль, і в Україні, досі тривають військові дії, тому доставляти медикаменти та інші засоби для невідкладної допомоги вчасно туди, куди іноді не можуть дістатися автомобілі та гвинтокрили, означає врятувати сотні, а можливо й тисячі життів. 

   Дрон-«швидка»

    Наразі дрони використовують здебільшого для переміщення невеликих вантажів. Не секрет, що безліч впливових компаній зі світовим іменем вкладають мільйони доларів у розвиток безпілотних дронів, призначених для перевезення людей. Безпілотні автомобілі вже тестуються по всьому світі, тому, безумовно, безпілотний медичний транспорт — це лише питання часу.

    За прогнозами вчених, люди настільки звикнуть до використання дронів, що в найближчому майбутньому не зможуть обходитися без них у повсякденному житті. Вони стануть такою ж необхідністю, як ноутбук чи мобільний телефон. Звісно, що в змаганні на швидкість дрони вже на декілька кроків попереду людини. Але чи повинні люди змагатися? Якщо поєднати людські зусилля та знання з технологічним прогресом у вигляді безпілотних роботів, це може дати максимальну гарантію того, що люди, які опинилися в надзвичайній ситуації, будуть мати шанс на швидку, оперативну та професійну допомогу — а отже, і на життя. 

 

автор Юлія Боєва

   

Маркетинговый аудит

Маркетинговая консультация

Маркетинговое сопровождение